Een echte van Megen

DDW SPECIAL
ma 21 okt 16:30
21 okt
16:30

Designer Ruben van Megen maakt unieke tafels en stoelen. Zijn werk is wereldwijd geëxposeerd én verkocht. Vanuit zijn fascinatie voor materiaal ontwikkelt hij tijdens de coronapandemie een collectie meubels uit zand. Bart Hölscher, bekend van onder andere Het zijn maar Duitsers en De Mythe en de Meester, raakte geïntrigeerd door de originele ideeën en het verhaal achter de ontwerpen. Hij volgde Ruben vijf jaar en bracht zijn creatieve proces en drang om verhalen te vertellen in beeld.

Na de film is er een panelgesprek met regisseur Bart Hölscher, Ruben van Megen en Roderick Vos.

 

Met zijn zeer kostbare eettafel van brons met een blad gemaakt uit Perzisch tapijt, heeft hij New York, Dubai en Milaan aan zijn voeten. Maar alle aandacht voor exclusief design verdwijnt als de wereld wordt overvallen door een pandemie. In zijn fascinatie voor materialen stort Ruben zich tijdens de lockdown vol overgave op het maken van onverwoestbare meubels uit zand. Met in gedachten de zandkastelen uit zijn jeugd die altijd een kort leven beschoren waren.

Zijn vrouw Jeske van Gerven, tevens zakelijk partner, belooft hij een collectie meubels met een lage kostprijs die snel te produceren is. Zo kunnen ze na corona met een aantrekkelijke geprijsde nieuwe collectie de markt snel her veroveren. Maar door het toevoegen van bronzen elementen maakt Ruben er toch weer een kostbare collectie van en bezorgt hij zijn partner hoofdbrekens over de verkoopbaarheid. Als de pandemie voorbij is gaan ze naar de belangrijkste designbeurs in Milaan in de hoop galeriehouders te winnen voor hun ‘sandcastle’ collectie. Hoe verhouden de kunstenaar Van Megen en de ondernemer Van Megen zich tot elkaar als de pandemie voorbij is en zijn nieuwe collectie deze keer niet lijkt aan te slaan? 

Een echte van Megen
Regie
Bart Hölscher
Cast
Ruben van Megen
Jaar
2024
  • Niet schadelijk / alle leeftijden