NEXT TALK : GIVING A NEW VOICE TO ARCHIVAL MATERIAL

Playgrounds Next x Festus Toll
do 31 okt 20:00
31 okt
20:00

Festus Toll bespreekt zijn veelgeprezen film The Story of Ne Kuko, die de reis van een gestolen Congolees standbeeld volgt (deze film werd geselecteerd voor IDFA en is genomineerd voor een Gouden Kalf) en The Black Pete Files, een archiefessay dat de controverse rond de Nederlandse figuur Zwarte Piet onderzoekt. Beide werken dagen kijkers uit om de geschiedenis en de impact ervan op de moderne samenleving te heroverwegen.

In zijn drieluik ‘The Black Pete Files - een archiefessay over de geboorte, het leven en de dood van de traditionele Nederlandse figuur Zwarte Piet’ onderzoekt Toll de reis van Zwarte Piet aan de hand van beelden van omroepen en familiefilms.

Ooit geportretteerd als een vriendelijke helper op het jaarlijkse traditionele kinderfeest van Sinterklaas, krijgt het personage Zwarte Piet langzaam meer kritiek. Het verdeelt Nederlanders in twee groepen. Na al die jaren van actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft nog zoveel werk te doen. Controverse en verhitte discussies vinden nog steeds plaats in de tijd van Sinterklaas. Wanneer zal Zwarte Piet sterven?

Dit filmessay – in opdracht van Playgrounds en Sound & Vision – ging in première op Playgrounds In Motion in 2023 en werd vertoond op Movies That Matter en was een case study voor het talentenprogramma Generation Inclusion.

Festus Toll brengt in zijn films vaak morele kwesties en de zoektocht naar identiteit samen. Als kunstenaar, regisseur en autodidactische editor wil hij persoonlijke verhalen vertellen die een sociale urgentie met zich meebrengen. Zijn prijswinnende werken, waaronder We Will Maintain en When You Hear The Divine Call, zijn erkend op prestigieuze festivals zoals IDFA en NFF, waardoor hij een krachtige stem is in de documentairefilmwereld.

NEXT TALK : GIVING A NEW VOICE TO ARCHIVAL MATERIAL