Miniserie Scenes from a Marriage met inleiding

Ingmar Bergman
zo 3 nov 13:00
3 nov
13:00

Op 3 november presenteren wij in samenwerking met Opera Zuid de volledige zesdelige miniserie Scenes from a Marriage van Ingmar Bergman. Voorafgaand aan de vertoning wordt er een een korte introductie gegeven. 

 

Scenes from a Marriage biedt een intiem en rauw portret van een modern huwelijk, waarin we de opkomst en ondergang van de relatie tussen Johan en Marianne volgen. Hun confrontaties, onthullingen en pogingen tot verzoening belichten de complexe balans tussen eerlijkheid en het behoud van persoonlijke ruimte binnen een relatie.

PROGRAMMA

13:00 Start inleiding
13:10 Deel 1, 2 en 3
15:40 Pauze + kopje soep
16:30 Start deel 4, 5 en 6
19:00 Einde

BERGMAN X BARTÓK

“Hoeveel waarheid kan de liefde verdragen?” deze vraag/uitdrukking staat zowel centraal in Béla Bartóks Blauwbaards Burcht (1911) als in Ingmar Bergmans Scenes from a Marriage (1973). Hoewel deze werken ontstaan zijn in verschillende tijdperken en kunstvormen, delen ze een intense focus op de complexiteit van de menselijke psyche en het huwelijk. Beide werken nodigen het publiek uit om na te denken over de rol van vertrouwen, geheimen en de diepe, vaak ondoorgrondelijke lagen van menselijke relaties. Scenes of a Marriage vormde daarom dan ook de perfecte inspiratiebron voor het regieconcept van Kenza Koutchoukali bij het creëren van Blauwbaards Burcht. Het Hongaarse libretto vol symboliek zet zij neer als een modern relatiedrama in stijl van Bergman.

In Blauwbaards Burcht, leidt de mysterieuze hertog Blauwbaard zijn nieuwe bruid Judith door zijn sombere burcht, waar zij aandringt op het openen van zeven gesloten deuren. Achter elke deur onthult zij een verborgen, sinister aspect van Blauwbaards innerlijke wereld. Het verhaal symboliseert de duistere geheimen die geliefden voor elkaar verborgen kunnen houden.

Blauwbaards Burcht is op 7 november in het Parktheater te zien. 

Regie
Ingmar Bergman
Cast
Liv Ullmann, Erland Josephson, Bibi Andersson.
Speelduur
283 min
Jaar
1973
Land
Zweden
Taal
Zweeds
Ondertiteling
Engels