Lezing Charles Groenhuijsen | De verdeelde Staten van Amerika

Natlab x Bibliotheek Eindhoven
zo 3 nov 19:30
3 nov
19:30

Op 5 november kiezen de Verenigde Staten opnieuw een president. We kijken naar de laatste stand van zaken rondom de verkiezingen. Hoe spelen de "cultuuroorlogen" hierbij een rol, en komt het nog goed met Amerika? Charles Groenhuijsen, auteur van De Verdeelde Staten van Amerika, duikt tijdens zijn lezing in de twee grote krachten die Amerika verdelen. 

'Tijdens mijn lezing kunnen interessante en soms pittige discussies ontstaan met het publiek. Het mooiste vind ik als ik mensen iets vertel over de Amerikaanse verkiezingen of samenleving waarvan ze achteraf zeggen: Dat wist ik niet, je hebt me aan het denken gezet.'

- Charles Groenhuijsen

Zowel in De Verenigde Staten als Nederland kijken veel mensen met verbazing naar de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Het lijkt vaak te gaan om wie het hardst schreeuwt en wie de meeste tegenstanders beledigt. Hoe moet dat verder?

Charles Groenhuijsen, duikt tijdens zijn lezing in de twee grote krachten die Amerika verdelen. Aan de ene kant heb je de Republikeinen en Donald Trump, met steeds extremere standpunten: tegen LHBTI-rechten, tegen klimaatmaatregelen, en sterk gefocust op religie. Aan de andere kant staat de jongere generatie, die juist meer open en tolerant is en minder bezig met religie. Zij bouwen aan hun eigen Amerika en krijgen steeds meer invloed bij de verkiezingen. De verkiezingen in november 2024 worden hierdoor extra spannend.

OVER CHARLES GROENHUIJSEN
Charles Groenhuijsen ken je misschien nog als Amerika-correspondent voor het NOS Journaal. Na 23 jaar bij de NOS, schrijft hij nu boeken over de Verenigde Staten. Zijn nieuwste boek, De Verdeelde Staten van Amerika, is een diepgaande analyse van de huidige politieke en maatschappelijke tegenstellingen in de VS.

Lezing Charles Groenhuijsen | De verdeelde Staten van Amerika