Urban Dansdagen | Creole

Shailesh Bahoran
do 9 mei 20:00
9 mei
20:00

Maak je klaar om in het hart van urban danscultuur te duiken en ga mee op een ruimdenkende reis door het rijke culturele tapijt van Suriname met CREOLE.

Deze voorstelling is een onderdeel van Urban Dansdagen 2024.

In Suriname spreken we Sranan Tongo - een taal van iedereen en niemand tegelijkertijd. Een samengestelde taal, ontstaan uit de 22 talen die er worden gesproken. Het gaat zo ver dat we niet eens in één taal kunnen denken. Samen met een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen, Joden en Nederlanders is een 'echte Surinamer' niet gemakkelijk om te definiëren.

IN CREOLE verkent choreograaf Shailesh Bahoran het concept van creolisatie door zichzelf onder te dompelen in de cultuur van zijn geboorteland. De vruchtbare bodem van Suriname is al eeuwenlang het decor van de eindeloze uitwisseling tussen allerlei culturen. Gewoontes en tradities uit Afrika, Amerika, Azië en Europa zijn in de loop der jaren samengesmolten tot een krachtige cultuur vol energie en verbinding.

Shailesh werkt met dansers die de veelzijdige achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, zowel artistiek, etnisch als cultureel. In een energieke en meeslepende dansvoorstelling gebruiken ze het begrip creolisatie als artistiek uitgangspunt. Uitgerust met het DNA van hun voorouders en een ruimdenkende geest, onderzoeken ze de interactie die hen samenbrengt, de impact die het heeft op het heden en de eindeloze mogelijkheden voor de toekomst.

CREOLE is (mede)mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Utrecht en DutchCulture. 

Credits

CONCEPT & DIRECTION Shailesh Bahoran 
CHOREOGRAPHY Shailesh Bahoran in collaboration with the dancers
DANCERS Chandenie Gobardhan, Joley Groeizaam, Patrick Karijowidjojo, Marchano Sarijoen, Jentel Schiettekatte & Ser Sebico 
LIGHTING DESIGN Mike den Ottolander 
MUSIC Rik Ronner 
PHOTO Shueti 
THANKS TO Thomas Buelens, Ann Hermelijn, Dino Kappel, Kenneth, The Myztikalz, Alida Neslo, Dave Simson, Fabian Vas & everyone who contributed.