Drie Eindhovense Fotografen

Drie documentaires
di 17 sep 20:00
17 sep
20:00

Op deze avond staan Hans-Joachim Schröter, Paul de Nooijer en Hans Zoete centraal. Alle drie zijn het echte beeldbepalers van de Eindhovense fotografie. Zij hebben de beeldcultuur van de stad vormgegeven en staan deze avond in de spotlight om terug te blikken op de thema's die door hen voor altijd zijn vastgelegd. 

HANS-JOACHIM SCHRÖTER | FOTOGRAAF EN FILMER (1938 - 2022)
Geboren in 1938 in Leipzig, ontvluchtte Hans Joachim Schröter de DDR in 1959 en ging in Nederland wonen. Daar werkte hij vervolgens op diverse locaties als lithograaf en fotograaf. In 1965 begon hij een studie aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hier kwam hij volop met kunstenaars in contact en werd lid van meerdere besturen, ook landelijke. Na zijn studie werkte hij als fotograaf voor diverse opdrachtgevers. Zijn vrije werk toonde hij in exposities en boeken. Hans is van grote betekenis geweest voor Eindhoven doordat hij ons een grote schat aan bijzondere tijdsbeelden naliet van het leven en werken in onze stad. 

Een film uit 2024 van Frans Simons en Paul Veltman. Duur: 38 minuten

PAUL DE NOOIJER | FOTOGRAAF, CINEAST EN PERFORMER (1943)
De Nooijer werd halverwege de Tweede Wereldoorlog geboren in Eindhoven. Van 1960 tot 1965 volgde hij een opleiding tot industrieel ontwerper aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn fotografische werk werd internationaal bekend door vele exposities in binnen- en buitenland. De Nooijer wordt inmiddels beschouwd als de voorloper en inspirator van de Nederlandse geënsceneerde fotografie uit de jaren zeventig en tachtig. Vanaf de jaren tachtig verschoof zijn belangstelling naar videoclips. Daarnaast maakte hij ook korte films, vaak met animatietechniek, en de speelfilm Exit (1997). Vanaf 1987 ontstaat veel van zijn werk in samenwerking met zijn zoon en fotograaf Menno de Nooijer. Zijn vrouw Françoise fungeert voor veel werk als producent en figureert ook regelmatig als acteur/model in de films en foto’s. 

Een film uit 2022 van Paul Veltman. Duur: 40 minuten

HANS ZOETE | FOTOGRAAF, KUNSTENAAR EN DOCENT (1948 - 2024)
Hans Zoete volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Na zijn opleiding was hij actief als zelfstandig beeldend kunstenaar. Later verschoof zijn interesse naar de fotografie. In de amateurfotografie verwierf hij een naam als docent, mentor en consulent bij verschillende fotoclubs in Eindhoven en omgeving. Begin jaren negentig nam hij het initiatief voor het fotografiefestival Foto Manifestatie Eindhoven. Jarenlang schreef hij columns over fotografie in Beeldschrift Brabant, een uitgave van het Centrum voor Amateurkunst en fotobond BNAFV. Hij stopte in 1995 met fotograferen, waardoor zijn werk vrijwel vergeten werd. Dat veranderde met een expositie en een boek in 2022 en deze recente documentaire over hem. 

Een film uit 2024 van Hetty de Groot, Frans Simons en Paul Veltman. Duur: 30 minuten 

 

PROGRAMMA
19.30 - 20.00    Mogelijkheid om de tijdelijke Expo op de wand van de Podiumzaal te bekijken
19.45                    Podiumzaal open
20.00 - 22.10     Vertoning drie documentaires

Drie Eindhovense Fotografen
Speelduur
150 min
Taal
Nederlands