POLITIEK IN DE AMERIKAANSE CINEMA | EEN VROUW IN HET WITTE HUIS

Rudi de Boer
wo 6 nov 19:30
6 nov
19:30

De Amerikaanse verkiezingen staan voor deur en daarbij kunnen we het gebruikelijke moddergooien weer verwachten tussen de Democraten en Republikeinen. Komt er met Kamala Harris als presidentskandidaat eindelijk een vrouw in het Witte Huis? Ontdek hoe deze turbulente Amerikaanse democratie door de filmwereld wordt getoond. In twee avonden verkennen we de invloedrijke rol van films, serie en documentaires in de Amerikaanse politiek. Op deze tweede avond staat de vraag 'Wanneer komt er een vrouw in het Witte Huis?' centraal. 

POLITIEK IN DE AMERIKAANSE CINEMA
We duiken in de wereld van de Amerikaanse politiek aan de hand van diverse fragmenten. Niet alleen de echte klassiekers passeren de revue ook films series en documentaires waar je waarschijnlijk nooit van gehoord hebt schetsen een beeld van deze intrigerende wereld. We zien spannende presidentsraces, het leven in het Witte Huis en diverse crises waarmee Amerikaanse presidenten te maken hebben gehad. Ook zal tijdens deze cursusavonden de verbeeltenis van grote politieke gebeurtenissen in film geanalyseerd worden. Denk hierbij aan de moord op Kennedy, de Civil Rights Movement, Wikileaks, terrorisme en recente bewegingen als MeToo en Black Lives Matter.

EEN VROUW IN HET WITTE HUIS
Het is een tumultueuze tijd voor de Amerikaanse democratie. Maar de geschiedenis toont aan dat er altijd al reuring is geweest in hun politiek. Met Obama was er de primeur van een zwarte president in het Witte Huis, maar wanneer krijgen we nu eens een vrouwelijke president? Met Hillary Clinton was bijna iedereen ervan overtuigd dat het eindelijk zou gebeuren. In films en series zien we al decennialang vrouwelijke leiders en ja ook presidenten! Met de leus 'Make America Great Again' wordt er gesuggereerd dat het vroeger beter was. Dat is heel wat anders dan het woord 'Change' waar Obama het altijd over had. Kortom wat willen onze presidentskandidaten nu eigenlijk? 

RUDI DE BOER 
Rudi de Boer studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hierna was hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land en verzorgde hij jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.

DEEL 1 | DIRTY POLITICS
30-10 TICKETS