HISTORIE NATLAB

EEN GEBOUW MET GESCHIEDENIS

Natlab staat voor het Natuurkundig laboratorium van Philips. Het vestigt zich in 1923 aan de Kastanjelaan in Eindhoven. Het laboratorium is dan al bijna 10 jaar voor Philips een belangrijk initiatief waar nieuwe octrooien worden ontwikkeld door onafhankelijke onderzoekers. De eerste directeur is Gilles Holst. Hij zorgt voor een academische omgeving en nodigt internationaal bekende wetenschappers uit, zoals Einstein, die Natlab in 1923 bezoekt.

In Natlab wordt fundamenteel onderzoek gedaan, maar er is ook plaats voor praktische experimenten. Zo vinden vanuit Natlab de eerste kortegolf radiouitzendingen plaats, bestemd voor Nederlands Indië. Vanuit Natlab spreken Koningin Wilhelmina en prinses Juliana in 1927 de Nederlandse kolonie in Indië toe. Daarom heet een van de ruimtes in Natlab nog steeds de Koninginnekamer. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is in Natlab de basis gelegd voor de belangrijkste Philipsuitvindingen, zoals de videolangspeelplaat (VLP), de voorloper van de cd. Experimentele componisten, zoals Dick Raaijmakers (aka Kid Baltan) werken er met de eerste synthesizers.

In 1963 verhuist Natlab naar Waalre, een voorstad van Eindhoven, waar een complete campus wordt gebouwd. De vrijheid die onderzoekers daar krijgen, is jaloersmakend voor menig universiteit. Die vrijheid leidt onder andere tot de ontwikkeling van de cd (samen met Sony) en de niet minder belangrijke cd-rom. Natlab krijgt wereldfaam, een imago waar het nog steeds op teert.

Natlab is een monumentaal pand en werd in 2017 uitgeroepen tot monument van de European Physical Society (EPS).

VOOR HET CULTUURAANBOD VAN NU

Sinds 2013 is Natlab een filmtheater met een breed aanbod culturele activiteiten. Naar Natlab ga je voor de betere film, voor theater, dans, exposities, lezingen en debatten. Bovendien heeft Natlab een café waar je heerlijk borrelt.

Daarnaast worden de zalen en ruimten van Natlab gebruikt als locatie voor (zakelijke) evenementen, van kleine vergaderingen tot symposia en presentaties voor 200 tot 250 gasten.

Een uitgebreider verhaal lees je op de website van Architectuurcentrum Eindhoven (aanrader!)